top of page
 • Foto van schrijverFênix

Fênix op reis naar Brazilië

Bijgewerkt op: 28 aug. 2022

Onze aluna Fênix vertrok deze zomer voor het eerst naar Brazilië. Jarenlang droomde ze van deze reis, die nu werkelijkheid is geworden. Hoe is het verlopen? Voldeed de reis aan haar verwachtingen? Wat vond ze van Brazilië? Ze deelt haar ervaringen en neemt je mee op haar reis.


Zenuwen voor het vertrek


Eindelijk was het zo ver! Al zeven jaar droomde ik ervan om naar Brazilië te gaan. Deze zomer kon ik eindelijk die droom waarmaken. Ik ging naar het Festival Internacional Capoeiragem in Salvador da Bahia.


Het was mijn eerste reis buiten Europa en ik vertrok helemaal alleen. Je zou voor minder met knikkende knieën het vliegtuig opstappen.


De toerist uithangen


Toen ik in Salvador da Bahia aankwam, werd ik hartelijk verwelkomd door Calango (Contra Mestre van CTE Capoeiragem) en Pimentinha (Instrutora van CTE Capoeiragem) op de luchthaven. Tijdens mijn eerste dagen in Salvador heb ik bij hen gelogeerd.


Ik was enkele dagen voor de aanvang van het evenement gekomen, zodat er tijd zou zijn om de toerist uit te hangen. Calango en Pimentinha hebben hun uiterste best gedaan om mij de fijnste plekjes van Salvador te tonen en om mij van Bahia te laten proeven. Letterlijk en figuurlijk!


Tijd voor capoeira!


Tijdens het evenement verbleef ik in de pousada ‘Brazil Inn’. Deze lag ideaal op slechts 250 meter van het Forte da Capoeira, waar het evenement door ging. Wanneer ik binnenkwam, had ik meteen door dat ik op de juiste plaats zat. Prachtige muurschilderingen en het logo van CTE Capoeiragem pronkten aan de muur! Geweldig, toch?


Het evenement had een zeer gevuld en gevarieerd programma:

 • workshop maculelê (Mestre Macaco)

 • workshop samba (Professor Jaguar)

 • workshop muziek (Mestre Nenel)

 • capoeiralessen (Mestra Preguiça, Mestre Paulinho Sabiá en Mestre Nô)

 • samba de roda

 • batizado & troca de cordas

 • formatura

 • lezing over de Tour Capoeirístico (Mestre Itapoan en Professor Antônio Liberac)

 • lezing over vrouwen in de capoeira (Professora Bisonha en Mestre Bel)

 • gegidste toer in het Forte da Capoeira (Professor Jaime Nascimento)

 • Capoeiragem Musical Show

Terug gekatapulteerd naar de 19e eeuw


Op vrijdag kregen we de Tour Capoeirístico in het historisch centrum van Salvador da Bahia. Monitor Papel was onze gids en bracht ons langs plekjes die belangrijk waren voor de capoeira in de 19e, 20e en 21e eeuw. Het was alsof je recht in de geschiedenis stapte.


We startten aan de Elevador Lacerda, met uitzicht op de Mercado Modelo. Daarna gingen we via de Pierre Verger Foundation Gallery naar het Cruz Caída.Salvador zou Salvador niet zijn als we op Terreiro de Jesus niet verschillende Mestres waren tegengekomen, zoals Mestre Já Morreu en Mestre Tonho Matéria. En wat gebeurde er toen? Een spontane roda natuurlijk!


Andere stops in de tour waren o.a. de instrumentenwinkel van Mestre Lua Rasta, de academie van Mestre Bimba, de academie van Mestre Nenel en het huis waar Mestre Pastinha zijn laatste dagen had doorgebracht.Als laatste stop van de Tour stond ons een verrassing te wachten. Voor de eerste keer ooit (!) mochten we in exclusiviteit de plaats bezoeken waar de resten van Mestre Bimba opgeborgen zijn, namelijk de kerk Ordem Terceira do Carmo. Wat een eer!


Wist je trouwens dat je deze tour ook virtueel kon volgen? Bekijk zeker deze website, waar je meer uitleg vindt over de verschillende stops.


Capoeiragem Musical Show


De Capoeiragem Musical Show op vrijdag was ook onvergetelijk. Het was een mix van de klassieke blaasinstrumenten, percussie, bas en gitaar met de bateria van de capoeira.


De hoofdzanger Reinaldinho, voormalige zanger van Terra Samba, had twee gasten mee: Mestre Tonho Matéria en Mestre Tatau. Ze zongen niet alleen Música Popular Brasileira (MPB), samba en bossa nova, maar staken ook bekende capoeiraliedjes in een nieuw jasje. Fantastische sfeer, en... hoe kan het ook anders, een spontane roda op het podium tijdens de show!Een formatura om niet te vergeten


De hoogtepunten van mijn reis? Het zijn er te veel om op te noemen. Als ik echt moet kiezen, dan ga ik voor de formatura van (ondertussen) Mestre Kibão. Zijn leerlingen hadden een T-shirt ontworpen om hem tijdens de ceremonie te verrassen. Eén voor één slopen we stiekem weg om snel van T-shirt te wisselen. Samen vormden we op het liedje ‘Pedir o Axé’ van Mestre Acordeon een grote ketting arm-in-arm en begonnen we heen-en-weer te wiegen. Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik dat liedje hoor.Als allerlaatste liedje van de roda van het hele evenement zong Mestre Balão ‘Pra Iemanjá’ van Mestre Esquilo. Iedereen was aan het springen in één grote hoop en de axé spatte er van af.


Nog steeds aan het nagenieten


Ook al vertrok ik alleen en met een klein hartje, dat gevoel verdween al snel nadat ik van het vliegtuig stapte. Tijdens mijn reis heb ik zo veel lieve en warme mensen ontmoet! Van oude bekenden, tot mensen die ik na vele virtuele lessen tijdens de coronaperiode eindelijk voor de eerste keer in het echt ontmoette, tot nieuwe vrienden.Zoals Ru Aisó zegt: “Quem pratica capoeira, nunca é órfão, afinal temos uma eterna família.”


Het was een geweldige reis!


 

Capoeira trainen? Dat doe je bij CTE Capoeiragem in Leuven, Wilsele of Rotselaar. Vraag nu je gratis proefles aan.108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page