top of page
  • Foto van schrijverGula

Capoeira bewegingen: welke bestaan er?

Welke capoeira bewegingen bestaan er? Geloof ons, het zijn er heel wat. We sommen in dit artikel de basis trap- en ontwijkbewegingen in de capoeira op, maar niet zonder eerst de ginga te bespreken.


Overzicht basisbewegingen in de capoeira

Ginga

De basisbeweging van de capoeira is de ‘ginga’. Het is een repetitieve beweging op het ritme van de berimbau. Vanuit deze beweging vertrekken alle andere bewegingen. Het is dus heel belangrijk dat je deze beweging goed onder de knie krijgt.



Esquivas

Esquiva betekent ontwijken. We bespreken vier esquivas (ontwijkbewegingen) die tot de basisbewegingen in de capoeira horen.


Esquiva de base

Bij deze esquiva sta je in basispositie (twee voeten naast elkaar) en buig je ofwel naar links of rechts met bovenlichaam om een trap te ontwijken. Je arm beschermt je gezicht.

Esquiva de frente

Deze esquiva vertrekt vanuit de ginga. Je zakt vanuit je ginga positie naar beneden en je plaatst je ene hand op de grond naast je voet, je andere hand beschermt je gezicht.

Esquiva lateral

Deze esquiva lijkt heel erg op esquiva de base. Het verschil is dat je je ene hand (de kant naar waar je bovenlichaam buigt) op de grond plaatst. Je andere hand beschermt je gezicht.

Cocorinha

Bij cocorinha plaats je je beide voeten naast elkaar en ga je naar beneden (in hurkzit). Je plaatst één hand plat op de grond, met de andere hand bescherm je je gezicht.


Chutes

Naast de ontwijkbewegingen bestaan er ook aanvalsbewegingen (kicks). Ook hier bespreken we de vier basis trappen (of kicks) die elke capoeirista snel onder de knie moet krijgen.


Hou er rekening mee dat het startpunt van de kicks kan variëren. Je kan vertrekken vanuit basis, ginga, esquiva... We bespreken telkens één mogelijke manier.


Meia-lua de frente

Meia-lua betekent ‘halve maan’, de frente wil zeggen ‘vooraan’. Een passende naam voor deze kick, waarbij het been een halve cirkel (of halve maan) beweging maakt. Je vertrekt vanuit een basispositie (voeten parallel naast elkaar) of vanuit ginga positie, en maakt een halve cirkelbeweging met je been. Je eindigt de trap terug parallel in basis positie of in ginga positie. Je trapt met de binnenkant van de voet.

Queixada

Er zijn twee verschillende manieren om een queixada te doen. We beperken ons hier tot de manier waarop CTE Capoeiragem het aanleert. Bij de queixada vertrek je vanuit de ginga positie. Je draait je lichaam zijwaarts (je voeten blijven wel op dezelfde plaats staan, ze draaien enkel 90° mee in de beweging). Je brengt daarna de achterste voet naar voor en kruist hem achter je voorste voet. Vervolgens draai je je bovenlichaam en trap je met de voet die vooraan stond. Je trapt met de buitenkant van je voet. De trap eindigt achteraan, opnieuw in ginga positie.



Meia lua de compasso

Bij mei lua de compasso (kompasbeweging) maakt het been een volledige draaibeweging. Deze kick wordt als een van de meest krachtige en efficiënte trappen beschouwd, maar is wel complex. Je kan vanuit allerlei posities vertrekken. Om deze beweging aan te leren, leggen we het op de volgende manier uit. Je ene voet zet je diagonaal voor de andere, je buigt je bovenlichaam naar beneden en je plaatst beide handen plat op de grond. Je kijkt tussen je armen door naar je tegenstander. Je achterste been is gestrekt, je voorste been gebogen. Met het achterste (gestrekte) been trap je in een circulaire beweging. Je eindigt de trap achteraan.



Armada

Bij armada zet je een stap naar links of naar rechts (diagonaal voorbij je andere been). Je draait je bovenlichaam volledig, terwijl je voeten mee draaien, maar op dezelfde plaats blijven. De kracht van de trap wordt door deze twist veroorzaakt. Je laat de spanning los door te trappen. Je eindigt achteraan in ginga positie. Hier is de trap met de buitenzijde van de voet.




Capoeira trainen? Dat doe je bij CTE Capoeiragem in Leuven, Wilsele of Rotselaar. Vraag nu je gratis proefles aan.




659 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page