top of page
  • Foto van schrijverItaúna

Interview met Contra Mestre Calango van CTE Capoeiragem

Bijgewerkt op: 10 dec. 2020

Contra Mestre Calango is capoeirista in hart en nieren. Hoewel zijn thuisbasis in Brazilië is, bezoekt hij België regelmatig. Hij vertoefde acht jaar in ons land voor zijn doctoraat aan de KU Leuven. Nu kan hij terugblikken op een succesvolle doctoraat en mooie vriendschappen voor het leven. Tijdens zijn doctoraatsperiode heeft hij de groep CTE Capoeiragem opgestart in Leuven. Bij zijn terugkeer naar Brazilië droeg hij de fakkel over aan Professor Gula. Wil je graag Contra Mestre Calango wat beter leren kennen? Lees dan zeker dit interview.Hoe ben je begonnen met capoeira?

"Mijn eerste kennismaking met capoeira was toen ik zes jaar oud was bij Mestre Boa Gente. Ongeveer tien jaar later deed ik capoeira onder leiding van Mestre Balão. Hij heeft met mij zijn kennis van capoeira gedeeld."


Wat is capoeira voor jou?

"Capoeira is een manier van leven. Je leeft in harmonie met de wereld, en met de natuur. Het is een manier om verbinding te maken met jezelf en met het spirituele, omdat het oefenen ervan veel concentratie vereist."


Wat is jouw favoriete capoeira beweging?

"Ik ben heel erg fan van de 'S dobrado' en de 'Macaquinho'."


Wat is jouw favoriete capoeira liedje?

"Luz da Candeia."


Wie was jouw rolmodel in de capoeira wereld?

"Mestre Balão, Mestre Papa en Mestre Benivaldo."


Welke boodschap zou je willen doorgeven aan andere capoeiristas?

"Capoeira is vrij, maar om capoeira te beheersen heb je discipline, inzet en liefde nodig. Je moet veel trainen en voldoende de ginga, het spel, de dans en het gevecht bestuderen. Pas dan zal je je op je gemak voelen, goed in je vel én in de roda. Ga altijd op zoek naar hoe je beter kan worden en erken de kwaliteiten van andere capoeiristas. 'Anders' is gezond, maar zonder ritme, ritueel en respect is het niets waard."


Capoeira is vrij, maar om capoeira te beheersen heb je discipline, inzet en liefde nodig.

A entrevista em português


O que é capoeira para você?

"Capoeira é uma maneira de viver em harmonia com o mundo, com a natureza. É uma maneira de se conectar consigo mesmo e com o espiritual, pois a sua prática exige muita concentração."


Qual é o seu movimento de capoeira preferido?

"Gosto muito do S dobrado e do macaquinho."


Qual é a sua música de capoeira preferida?

"Liá Acende o candieiro iaiá."


Quem foi o seu modelo no mundo da capoeira?

"Mestre Balão, Mestre Papa, Mestre Benivaldo."


Qual mensagem você gostaria de passar para outros capoeiristas?

"A capoeira é livre, mas o domínio dela exige disciplina, compromisso e amor. É preciso treinar e estudar bastante a ginga, o jogo, a dança e a luta para se sentir a vontade e bem consigo mesmo e na roda. Busque o seu aprimoramento, reconhecendo as qualidades da capoeira dos outros. A disputa é salutar, mas sem ritmo, ritual e respeito, não vale nada."
41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page