top of page
  • Foto van schrijverGula

Wanneer is capoeira ontstaan?

Bijgewerkt op: 10 dec. 2020

Wanneer is capoeira ontstaan? Om het antwoord op deze vraag te vinden, nemen we een duik in het verleden. We reizen naar Afrika, Portugal en Brazilië in de 16e eeuw en bekijken hoe deze landen betrokken zijn in het ontstaan van de capoeira.


Portugal en de slavenhandel


In de 16e eeuw waren de Portugezen actief in de slavenhandel. Zij transporteerden en (ver)kochten Afrikaanse volkeren over de Atlantische Oceaan. Heel wat Afrikanen kwamen op deze manier in Brazilië terecht.


De Afrikaanse mensen hadden natuurlijk hun eigen cultuur en eigen rituelen. Een van die rituelen was een soort dans, engolo of n'golo, waarin verschillende bewegingen verweven zaten. Deze dans had een religieuze betekenis, want het was een link naar het hiernamaals. Door deze dans uit te voeren, kon een persoon zijn voorouders kanaliseren of zelfs ‘bezeten’ raken door een voorouder. Door de slavenhandel heeft deze traditie ook de oversteek naar Brazilië gemaakt.Verborgen gevechtstraining


In Brazilië werden de slaven ingezet op grote (suikerriet)plantages. Ze leefden in onmenselijke omstandigheden, moesten ongelofelijk hard werken, en kregen vaak lichamelijke straffen. Dat is het moment waarop de slaven hun toevlucht tot de capoeira namen. Ze oefenden capoeira om zichzelf beter te kunnen verdedigen. Er wordt trouwens verondersteld dat capoeira uit de traditionele Afrikaanse dans engola is voortgevloeid.


Terwijl de capoeiristas hun vechtbewegingen oefenden stonden andere slaven op wacht. Wanneer hun meesters in de buurt kwamen, speelden ze een speciaal ritme op hun berimbau als waarschuwing: toque de cavalaria. Hierdoor wisten de capoeiristas dat er onraad was en hadden ze genoeg tijd om te ontsnappen.


Wil je graag capoeira proberen? Vraag je gratis proefles aan via ons contactformulier.
47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page