top of page
  • Foto van schrijverGula

Koorden in de capoeira

Bijgewerkt op: 10 dec. 2020

Is het je ook al opgevallen dat capoeiristas koorden dragen? Heb je je ooit al afgevraagd waarom?


Misschien klinkt het als een verrassing, maar het is eigenlijk ook best logisch. Oorspronkelijk had het koord vooral een functioneel doel, namelijk ervoor zorgen dat de broek van de capoeira speler niet afzakt. Pas later - onder invloed van de judo en de karate - werd er een graduatiesysteem aan de capoeira koorden gekoppeld. Een kleur, of een combinatie van kleuren, duidt een bepaald niveau aan.


Elke groep heeft een ander systeem. Bij CTE Capoeiragem gebruiken we enkel de kleuren die in de Braziliaanse vlag voorkomen: groen, geel, blauw en wit. Een traditionele indeling dus.


In de afbeelding hieronder krijg je een overzicht van de verschillende niveaus en de kleuren die daarbij (in onze groep) gepaard gaan:


Wanneer je als volwassene het blauwe koord krijgt, dan krijg je de titel Instrutor of Instrutora. Krijg je er een derde kleur bij (groen, geel & blauw) dan ben je Professor of Professora. De volgende gradatie is Contra Mestre (groen en wit). Het hoogste niveau dat je kan halen is Mestre (wit).


Natuurlijk behaal je niet in 1-2-3 het niveau van een Mestre. Capoeira is meer dan een sport en je hebt jaren nodig om alle nodige kennis, vaardigheden en ervaring op te doen. Geduld is bij deze sport inderdaad een mooie deugd!


Wil je deze sport proberen? Vraag je gratis proefles aan via dit contactformulier.
112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page