top of page
  • Foto van schrijverGula

Hoe speel je capoeira?

Bijgewerkt op: 10 dec. 2020

Wat capoeira is en wanneer en hoe capoeira ontstaan is, hebben we ondertussen al behandeld. Maar hoe speel je capoeira?


Roda de capoeira


Capoeira wordt in een cirkel van mensen gespeeld (roda de capoeira) door twee capoeiristas. In de cirkel staan capoeiristas die instrumenten bespelen (bateria), en de overige capoeiristas zingen en klappen. Iedereen in de roda draagt zo zijn steentje bij en geeft energie (dendê).


De berimbau is het startpunt waaruit de capoeiristas vertrekken om capoeira te spelen. Deze plaats wordt ook wel ao pê do berimbau genoemd. Muziek maakt fundamenteel deel uit van capoeira en het ritme van de berimbau (toque) bepaalt de stijl van het spel.


De twee capoeiristas die binnen de cirkel (roda) spelen, voeren verschillende bewegingen uit op het ritme van de muziek. Het gaat om vechtbewegingen, ontwijkbewegingen (esquivas), acrobatische bewegingen (floreios), enz. Al deze bewegingen vloeien vlot in elkaar over en vormen een mooi samenspel. In tegenstelling tot wat sommigen denken, heeft capoeira geen vaste choreografie die ingestudeerd wordt. Wanneer de ene capoeirista een bepaalde beweging uitvoert, dan zijn er telkens talloze antwoorden mogelijk.


Strategie en inzicht in het capoeira spel


Je kan het capoeira spel beschouwen als een conversatie tussen twee capoeiristas, waarbij ze elkaar te slim af proberen te zijn. Strategie en inzicht in het spel zullen ervoor zorgen dat een bepaalde capoeirista het spel domineert. Capoeira draait echter niet om ‘winnen’ of ‘verliezen’, maar om speelsheid, creativiteit, energie en vriendschap.


Wil je capoeira graag proberen? Vraag een gratis proefles aan via dit contactformulier.
58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page