top of page
  • Foto van schrijverItaúna

Hoe blijf je gemotiveerd om te sporten?

Bijgewerkt op: 17 apr. 2021

Geen zin om te gaan sporten? Het overkomt iedereen wel eens. Hoewel bewegen gezond is - daar twijfelt niemand over -, is het toch niet altijd evident om je sportoutfit aan te doen en je workout te starten. Hoe hou je je motivatie hoog om te blijven sporten?


1. Stel een doel voor jezelf

Waarom wil jij sporten? Wil je graag fit zijn? Wil je graag gewicht verliezen? Wil je sterker worden? Wil je sporten, maar vooral ook sociaal contact? Het is belangrijk dat je jezelf deze vraag stelt, want dan kan je ook je doel hierop afstemmen. Zorg dat je doel realistisch is, maar tegelijkertijd ook uitdagend. Het evenwicht vinden is niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk. Als je doel niet realistisch is, dan zal je sneller gedemotiveerd raken.


Je kan trouwens ook mijlpalen aanduiden die de weg naar jouw doel vastleggen. Stel dat je doel is om vijf kilometer te kunnen lopen, dan kunnen het lopen van twee, drie en/of vier kilometer al als mijlpalen beschouwen. Of misschien wil je graag flexibeler worden en wil je rechtopstaand met gestrekte benen de grond kunnen aanraken met je handen? Dan kunnen de mijlpalen de knieën of enkels al zijn. Hiervoor kan het handig zijn om een ‘sportdagboek’ bij te houden en je gevoel en prestaties na elke training te noteren.


Vergeet trouwens niet dat Rome ook niet in één dag gebouwd is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het jezelf té gemakkelijk moet maken, want ook dat zal je niet motiveren. Je doel moet realistisch én uitdagend zijn. Behaal je je doel? Proficiat! Je kan oprecht trots zijn op je vooruitgang en een nieuw doel stellen.


2. Bouw een routine in

Als het enigszins mogelijk is, probeer dan een sportroutine in te bouwen. Hou hierbij rekening met jouw persoonlijke voorkeuren. Sport je liever ‘s ochtends dan ‘s avonds? Probeer dan een je workouts ‘s ochtends te doen. Mensen zijn ‘gewoontedieren’, wanneer je van je sportroutine een gewoonte maakt, dan zal je het ook sneller volhouden.


Luister wel altijd naar je lichaam. Heb je een (beginnende) blessure? Is je lichaam enorm vermoeid? Dan kan je altijd wat gas terugnemen en je training aanpassen zodat je niet volledig stilvalt. Heb je een blessure aan je schouder? Kies dan een training die je schouder niet belast. Ben je extreem vermoeid? Dan kan een simpele stretching je enorm veel deugd doen. Wanneer je je beter voelt, kan je de draad dan terug opnemen.


3. Sport samen

Sporten met twee (of meerdere) kan je helpen om gemotiveerd te blijven. Alleen zal je het misschien sneller opgeven. Je sportvriend(en) zullen je motiveren om aan je workout te beginnen en om die vol te houden, of zelfs om nét dat tikkeltje extra je best te doen. Je hoeft daarom niet alle trainingen fysiek samen te doen. Je kan best ook apart trainen en elkaar op de hoogte houden van je training met enkele motiverende foto’s of video’s.


4. Zorg voor afwisseling

Zorg voor afwisseling tijdens je trainingen. Wanneer je al je trainingen op exact dezelfde manier doet, dan is de kans groot dat je het gaat opgeven na enkele weken. Probeer je training op een originele manier te benaderen en zorg voor voldoende variatie. Bouw bijvoorbeeld een intervaltraining in, of maak gebruik van de omgeving (zowel buiten als binnen). Je kan bijvoorbeeld bij capoeira bewegingen trainen met een stoel of eens met (lichte) gewichten rond je enkels trainen.


5. Muziek die je energie geeft

Sporten met muziek kan het verschil maken. Zet muziek op die jou energie geeft om je workout met een goed gevoel te doen. Bij capoeira trainen we altijd met muziek. Er zijn talloze keuzes. Kies jouw favoriete liedjes en je zal zien dat, met de juiste muziek, een training veel sneller en vlotter gaat dan zonder muziek.


6. Denk positief

Probeer met een positieve instelling aan je training te beginnen. Denk aan het gevoel dat het je (achteraf) geeft. Bewegen is écht gezond, voor lichaam en geest. Wanneer je een mijlpaal of doel behaalt, dan geeft dat je een fantastisch gevoel!


7. Kies een sportclub die bij je past

Sporten in een sportclub helpt je om gemotiveerd te blijven: je traint in groep, je kan een schema volgen, je wordt begeleid door een trainer die je motiveert en uitdaagt en die de oefeningen kan aanpassen naargelang jouw niveau en doelen.


Capoeira trainen? Dat doe je bij CTE Capoeiragem in Leuven, Wilsele of Rotselaar. Vraag nu je gratis proefles aan.55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page